În 2001, am creat o casă primitoare pentru cuvintele mutate dintr-o limbă în alta. Până în 2015, casa noastră a găzduit deja peste 250 de milioane de cuvinte.

Ne-am propus să creăm traduceri frumoase, care sunt în același timp corecte, fidele și predate la timp, pentru ca produsele clienților noștri să călătorească prin lume cu încredere. Noi ne ocupăm de cuvinte. Iar cuvintele noastre dau sens cuvintelor voastre.

Am deschis Casa de Traduceri în 2001, a fost un vis de tinerețe pentru doi oameni care credeau că pot să schimbe lumea. Eu aveam 21 de ani, iar Adrian Roșu, asociatul meu, 25. Nu știam atunci că peste 14 ani vom fi în continuare pe acest drum și că vom crea un business care să ajungă în top 5 al firmelor de traduceri din România, cu o cifră de afaceri care tinde spre milionul de euro (în domeniul nostru, asta nu e deloc puțin). Pe vremuri, prietenii râdeau de noi spunând „Casa de Traduceri nu e acasă”. Asta se întâmpla când munceam cam 16-20 de ore pe zi și ajungeam acasă doar pentru somn. Între timp, ne-am mai echilibrat și noi și petrecem mai puțin timp la birou (și mai mult la concerte sau în călătorii [eu] ori la kiting [Adi]), dar asta nu ne-a împiedicat să creăm o atmosferă plăcută.

Totul a început cu alegerea sediului. Ne-am dorit mult să fie un loc unde să ne placă să venim. Am stat 8 ani într-o casă superbă de lângă Parcul Carol, apoi, din 2011, ne-am mutat într-o casă mai mare în centru, lângă Piața Rosetti. Avem canapele, cafenea, bucătărie și sală de mese, ba chiar și o curticică unde putem să ne tolănim la soare ca șopârlele. Cine suntem noi? Nu vreau să mă laud [ba da, vreau să mă laud], dar oamenii de la Casa de Traduceri sunt printre cei mai mișto pe care îi cunosc. Deștepți, sharp, cu gura mare, cu opinii, cu inițiativă și cu personalitate. Și asta e o chestie care ne ajută să ne certăm productiv. Sună clișeistic, dar n-am fi ajuns nicăieri fără ei.

Cafeneaua noastră e de fapt o sală de ședințe. Un loc micuț cu ieșire la terasă, unde putem asculta muzică sau putem dezbate în voie cifrele de pe flipchart sau de pe ecranul videoproiectorului. Nu e deschisă publicului, deși ne-ar fi plăcut tare mult, dar mai organizăm din când în când evenimente. În principal zile de naștere. Revenind la lucruri mai serioase, e un spațiu foarte drăguț unde au loc și cursuri de limbi străine, de parenting, de creative writing, de comunicare, de orice. Suntem mereu curioși să cunoaștem oameni drăguți, prin urmare vă așteptăm pe la noi! Avem cafea bună …

Oana Dorobanțu

Partener

www.casadetraduceri.ro